09:36 17.04.2022 НМТ-2023

Мотиваційний лист під час вступу до вузу

...

Мотиваційний лист – це документ, що складається та подається вступником до закладу вищої освіти, в якому пояснюються причини, через які вступник вважає себе найкращим кандидатом для вступу на відповідну навчальну програму. 

Якою має бути структура мотиваційного листа?

Структура мотиваційного листа повинна містити «шапку», звернення, вступ, основну та заключну частини.

«Шапка» - частина листа, де містяться відомості про адресата (назва закладу вищої освіти, прізвище та ініціалі особи, якій адресується лист) та адресанта (прізвище, ім'я, по-батькові, адреси для кореспонденції та електронна адреса, номер телефону) – яка розташовується у верхньому правому куті листа.

Шанобливе звернення є важливою складовою мотиваційного листа. Воно надає аркушу офіційного характеру та привертає увагу адресата (наприклад: «Шановний Василю Михайловичу!»). Звертання зазвичай виділяється напівжирним шрифтом та/або курсивом і вирівнюється по центру.

Через одну строчку після звернення розміщується вступ, який є першим абзацом аркуша. У цьому абзаці викладається його мета та причина написання (наприклад: «Звертаюсь до Вас у зв'язку з…»). У цій частині варто коротко пояснити, чому вступник вибрав саме цей університет і як, на його думку, навчання в університеті сприятиме його професійному розвитку і зростанню.

В основній частині описуються факти, які зможуть позитивно вплинути на вирішення питання щодо зарахування на навчання. Дивлячись на академічні та соціальні здобутки, навички та здібності вступника, приймальна комісія може схилитися до думки, що він будете успішним студентом.

Ця частина починається з іншого абзацу мотиваційного листа та може складатися з двох-трьох абзаців. Як логічне продовження вступної частини аркуша, її можна розпочати з характеристики професійних цілей вступника, описати, що саме його цікавити в обраній ним освітній програмі та професії, на кого він бачить після завершення навчання тощо. Така інформація свідчить про те, що він усвідомлює, яку освітню програму обирає, яку професію хоче здобути, і що навчання допоможе йому стати добрим фахівцем в обраній ним сфері. Саме в цьому абзаці вступник доводить, що він є вмотивованою особою із добре визначеною метою.

У наступному абзаці вступнику потрібно описати:

  • свої досягнення, що будуть корисними для навчання за фахом (успіхи у навчанні, участь у проектах та майстер-класах, володіння іноземними мовами та інше);
  • здобути знання та навички, які допоможуть при навчанні на обраній спеціальності;
  • хороші академічні результати з певних предметів, пов'язані з освітньою програмою та ін.

Важливою складовою мотиваційного листа може бути інформація про соціальні навички, необхідні для отримання окремих професій та подальшої успішної роботи за фахом (наприклад, психологом, педагогом, юристом, менеджером тощо).

Заключна частина має завершуватися маленьким підсумком у два-три пропозиції, які мають підтверджувати готовність вступника навчатися і вказують на його впевненість у правильному виборі освітньої програми.

Мітки: НМТ